Historik

Hur det började

Det var 1952 i Watertown, New York, USA. En mjölkbilschaufför/ mjölkbud hade fått nog av lukten av spilld mjölk och nämnde problemet för Julius ”Jules” Sämann. Jules hade tillbringat en del tid i den kanadensiska tallskogen där han forskade och studerade på de aromatiska oljor som ger de vintergröna träden dess rogivande, karaktäristiska doft. Väl på arbetet provade han att tillsätta de ljuvliga dofterna på ett speciellt material, och den första luftfriskaren var skapad.

Han ritade också granens form och gav det varumärket CAR-FRESHNER.

Nästan 60 år senare är Jules diskreta, miljövänliga och ansvarsfulla uppfinning oöverträffad vad gäller kvalité, effektivitet, hållbarhet, bekvämlighet och värde.

Och så en amerikansk legend – och svaret till spilld mjölk – föddes. Jules trodde på sin idè och började producera de tallbarrs- doftande doftgranar i en tom billokal i Watertown. Han skickade prover till lokala bensinstationer och doftgranarna flög bort från hyllorna. Snart rullade det in order från hela landet.

Under hela 1950-talet och 60-talet, insåg människor att Jules doftgranar var ett effektivt sätt att fräscha upp hem, bilar och kontor och produkterna fortsatte att öka i popularitet. Jules lade efterhand till nya dofter – färger – i produktionen. En distributör öppnade snart en fabrik i Europa och under1970-talet började doftgranarna att öka i popularitet runt om i världen. Runt denna tid började Jules kalla sina produkter LITTLE TREES® luftfräschare i USA,  för att i andra länder kalla dem MAGIC TREE®, ARBRE MAGIQUE® och WUNDER-BAUM®.

Under 1980-talet, introducerade CAR-FRESHNER vanilj, en gul doftgran som skulle komma att ta över som den bäst säljande doftgranen efter Tallbarr. Företaget blev snabbt ett doftande kraftverk.

På tidiga 90-talet lämnade Jules över tyglarna till hans son Ronald, en läkare. De två generationerna arbetade hand i hand in till Jules död, år 1999. Jules levde för att se hans uppfinning bli en global symbol för friskhet och kvalitet, och en amerikansk ikon. LITTLE-TREES® doftgranar har dykt upp i oräkneliga Hollywood filmer och TV shower.

CAR-FRESHNER är idag fortfarande ett familjeägt företag och har fortfarande sitt högkvarter i Watertown, New York. Ronald´s son Daniel började arbeta i företaget som chefsjurist för att hjälpa till att styra upp varumärket,  LITTLE TREES® i framtiden. CAR-FRESHNER producerar LITTLE TREES® luftfräschare i deras tre fabriker i USA: Watertown, New York; Berlin, New Hampshire; and DeWitt, Iowa. CAR-FRESHNER levererar det mesta av världens försäljning med USA-tillverkade doftartiklar. I Europa, kommer de flesta doftgranarna från officiella fabriker i Italien, Sverige och Schweiz.

Idag är LITTLE-TREES® doftgranar tillgängliga i över sextio dofter inkluderat nya favoriter som Black Ice och New Car Scent. CAR-FRESHNER erbjuder även många andra typer av luftfräschare, från pumpspray till ventilationsdoftare. Vi bjuder in dig till att utforska våra webbsidor och våra produkter. Välkomna!

WUNDER-BAUM® i Skandinavien

5 juli 1961 inregistrerades Far Yngve Niklasson, som skulle syssla med import och grossistverksamhet. Under 1962 importerades de första doftgranarna från CAR-FRESHNER i Watertown U.S.A. De första doftgranarna i Skandinavien såldes vid Yngves fars Caltex mack strax utanför Strömstad i början av 60-talet.

I Augusti 1965 upprättades ett avtal mellan Yngve och doftgranens skapare Julius Sämann, Schweiz vilket innebar att Yngve erhöll licenstillverkningen för Sverige, Norge, Danmark och Finland av WUNDER-BAUM®, doftgranar.

1974 byggdes en ny fabrik på Prästängens industriområde i Strömstad . 1986 gjordes en tillbyggnad, som fick till resultat att fabriken blev mer ändamålsenlig. Företaget är ett familjeföretag och drivs idag av familjen Niklassons andra generationen. 1967 ombildades firman till AB. Grundaren i Skandinavien Yngve Niklasson började att trappa ned i slutet av 90-talet och lämnade över ansvaret till sonen Daniel Niklasson och döttrarna Jeanette & Carina Niklasson årskiftet 2001/2002.

Yngve Niklasson AB som licenstillverkare för WUNDER-BAUM® doftgranar började samarbetet med LÕHNAKUUSE OÜ i Estland år 2000 och vidare utsåg våren 2011 företaget SEAB AB / AutoCare som distributörer på den nordiska marknaderna (Sverige, Norge, Danmark och Finland). då ett nytt varumärke tillfördes en redan stark produktportfölj med kända varumärken som Turtle, WD40 och STP.

WUNDER-BAUM® erbjuder även många andra typer av innovativa luftrenare, alla med tänkbar teknik och arom. Vi inbjuder dig att utforska världen av våra produkter. Vi hoppas och litar på att våra produkter kommer att glädja dig och att vi kommer att ha förmånen att utveckla dessa produkter många år framöver.

 

"De första doftgranarna i Skandinavien såldes vid Yngves fars Caltex mack strax utanför Strömstad i början av 60-talet"